How to make Grafan work with SolarEdge

Allgemeine Informationen zum Nachbau und zum Forum.
PV-Monitorung / PV Überwachung
Beny44
Beiträge: 8
Registriert: Sa 5. Jan 2019, 20:40

How to make Grafan work with SolarEdge

Beitrag von Beny44 » Mi 3. Apr 2019, 15:54

I have a SolarEdge HD 5000 inverter, a working Modbus TCP. Raspberry 3, installed the latest software from here.
I don't know, but how to connect to the inverter.
I understand that the data can be read from the database to Grafany (I already had it on my previous project), but I do not know how to do with this image.
Can anyone please tell me?

Sorry for my Google English.

Benutzeravatar
Ulrich
Administrator
Beiträge: 643
Registriert: Sa 7. Nov 2015, 10:33
Wohnort: Essen
Kontaktdaten:

Re: How to make Grafan work with SolarEdge

Beitrag von Ulrich » Mi 3. Apr 2019, 16:45

OK. We do it Step by Step.
1) Do you have an LAN Cable from your SolarEdge to your Router (or Switch) and a LAN Cable from the Router (or switch) to the Raspberry? The data out of the SolarEdge will be read with a LAN connection. (Ethernet)
2) Please notice the IP Adress and the Port and Device Number of your SolarEdge. (Device Number is normaly 1)
3) Now edit your File /var/www/html/user.config.php about line 105 with the noticed IP, Port and Device Number and save the file.
4) Reboot the Raspberry.

Do you now have data on the dashboard? Sometimes it take up to one hour to get all Data visible. But the most must be visible at startup.
The data will be written in the Influx database and then shown with Grafana.
--------------------------------------
Ulrich [Admin]

Beny44
Beiträge: 8
Registriert: Sa 5. Jan 2019, 20:40

Re: How to make Grafan work with SolarEdge

Beitrag von Beny44 » Mi 3. Apr 2019, 17:08

Okay, I haven't read the tutorial, and I didn't know I had to configure it in the data reader setup. It was clear to me that it had to be done somewhere, but we didn't know where. You just need to read the tutorials :-)
The data is already displayed on the board.
I want to ask if it is possible to translate individual names of graphs or their quantities. In the last project, I could edit the graphs, but there is no possibility of editing. I'm logged in as admin.

Beny44
Beiträge: 8
Registriert: Sa 5. Jan 2019, 20:40

Re: How to make Grafan work with SolarEdge

Beitrag von Beny44 » Mi 3. Apr 2019, 17:46

I looked into the database and sometimes there are blackouts, but only some values.
I have already translated the names. The button mysteriously appeared ...


1554305942000000000 986.1 380.4 2.5922
1554305884000000000 0 0 0
1554305881000000000 0 0 0
1554305825000000000 0 0 0
1554305821000000000 0 0 0
1554305761000000000 989.4 381.7 2.592
1554305705000000000 0 0 0
1554305701000000000 0 0 0
1554305644000000000 0 0 0
1554305641000000000 0 0 0
1554305582000000000 999.8 380.7 2.6262
1554305521000000000 998.3 383.1 2.6058
1554305462000000000 995 383.4 2.5952
1554305403000000000 1000.7 383.8 2.6073
1554305342000000000 1006.8 382.7 2.6307
1554305281000000000 1013.6 383.1 2.6457
1554305225000000000 0 0 0
1554305221000000000 0 0 0
1554305164000000000 0 0 0
1554305162000000000 0 0 0

Benutzeravatar
Ulrich
Administrator
Beiträge: 643
Registriert: Sa 7. Nov 2015, 10:33
Wohnort: Essen
Kontaktdaten:

Re: How to make Grafan work with SolarEdge

Beitrag von Ulrich » Mi 3. Apr 2019, 19:10

Please can you login with user pi and password solaranzeige and then please enter statusmail
This command will send me parts of the LOG files.

If you logged in Grafana as Admin, you must be able to edit the dashboards.
--------------------------------------
Ulrich [Admin]

drapone
Beiträge: 4
Registriert: Mi 22. Mai 2019, 15:43

Re: How to make Grafan work with SolarEdge

Beitrag von drapone » Mi 22. Mai 2019, 20:27

Hallo Ulrich
Danke erstmal für dieses geniale Projekt. Das sieht fantastisch aus und ich habe mir heute den Rasperry Pi 3B+ bestellt und warte nun darauf um meine Visualisierung aufzubauen :-)

Ich bin ebenfalls im Besitz eines SolarEdge Wechselrichters. In diesem Beitrag schreibst Du, dass die Kommunikation bei diesem Wechselrichter über LAN funktioniert. Heisst das, dass ich kein USB Kabel direkt am Wechselrichter anschliessen muss?

Wie muss denn die Einstellung bei der Installation lauten wenn ich Dein Image installiere? Dort ist eine Frage nach dem eingesetzten Regler. Die Auswahl ist 4, 5 oder 7. Wobei 5 anscheinend noch nicht getestet wurde.

Kannst Du mir bei diesen Punkten kurz helfen? Der Rest ist für mich soweit klar.

Vielen Dank schon Mal

Grüsse

Benutzeravatar
Ulrich
Administrator
Beiträge: 643
Registriert: Sa 7. Nov 2015, 10:33
Wohnort: Essen
Kontaktdaten:

Re: How to make Grafan work with SolarEdge

Beitrag von Ulrich » Mi 22. Mai 2019, 22:12

Der SolarEdge ist Regler Nummer 16. Du must mindestens das Image Version 4.3.x haben. Es wird nur ein LAN Anschlusskabel benötigt.
--------------------------------------
Ulrich [Admin]

drapone
Beiträge: 4
Registriert: Mi 22. Mai 2019, 15:43

Re: How to make Grafan work with SolarEdge

Beitrag von drapone » Do 23. Mai 2019, 10:09

Hallo Ulrich
Vielen Dank für Dein rasches und ausführliches Feedback. Habe heute meinen Pi erhalten. Werde das gleich am Wochenende mal ausprobieren.
Grüsse

Beny44
Beiträge: 8
Registriert: Sa 5. Jan 2019, 20:40

Re: How to make Grafan work with SolarEdge

Beitrag von Beny44 » Do 13. Jun 2019, 17:35

I will connect the LG Resu 10H battery to the drive.
Can monitor the battery or battery data are individual Modbus addresses known?

Antworten